KLUB PŘÁTEL ZAKRSLÝCH TEDDY

Zakrslý teddy - NOVĚ PŘIDÁNO PŘEDSTAVENÍ VEŘEJNOSTI

08.09.2008 14:32

Kdo už někdy viděl Zakrslého teddyho, bude se mnou určitě souhlasit, že název přesně odpovídá skutečnosti. Jedná se o zakrslé králíky s dlouhou, huňatou a hedvábnou srstí, svým vzhledem připomínající roztomilé plyšové medvídky (z ang. teddy = medvídek).

Svým zajímavým vzhledem si brzy získali své příznivce z řad odborné i laické veřejnosti. Protože Zakrslí teddy nejsou zatím tolik rozšíření jako jiná, již uznaná plemena králíků, stále zůstávají široké veřejnosti neznámí. Bohužel, v současné době toto plemeno není natolik homogenní, aby mohlo být uznáno ČSCH jako samostatné plemeno králíka.

Historie plemene
Plemeno pochází ze Západní Evropy, uvádí se zejména Německo a Holandsko. První jedinci se objevili současně hned v několika chovatelských stanicích, jednou z prvních jsou chovatelské stanice vom Niederrhein, vom Hoppelland a vom Steinautal z Německa. Zakrslí teddy vznikly křížením lvíčků, zakrslých liščích, zakrslých barevných a angor. Bohužel přesný vznik plemene není zdokumentován.

Jak se plemeno dostalo do České republiky?
V České republice se teddy poprvé objevily v roce 2006. První chovatelkou, která dovezla za dobu svého působení ze SRN více než 30 chovných zvířat byla Jana Reichhartová, CHS z Uru. Prvním importovaným zvířetem byla Antonie vom Steinautal, samice modré barvy s tmavýma očima od chovatelky Inken Bolt. Chovná zvířata byla dovezena údajně i z Holandska a Belgie. Díky importům kvalitních zvířat se brzy vytvořila kvalitní chovatelská základna.

Svými nároky Zakrslí teddy významně nepřesahují jiná dlouhosrstá plemena králíků. Je třeba pečovat o jejich hustou, až 7 cm dlouhou srst, kterou je třeba alespoň 2x týdně důkladně pročesat. Na rozdíl od angor se Zakrslí teddy nemusejí stříhat. Jejich další nároky se neliší od ostatních králíků zakrslých plemen -- je třeba jim zajistit zejména vhodné místo k životu (v bytě je to klec s příslušenstvím), pozornost musíme věnovat kvalitě jejich výživy a nezbytná je rovněž veterinární péče zahrnující zejména pravidelné očkování, které králíka ochrání před smrtelnými nemocemi králičím morem a myxomatózou.

Pokud Vás toto plemeno oslovilo a hodláte si pořídit Zakrslého teddyho, počítejte s tím, že je třeba mít dostatek času nejen na péči, ale také na jeho výchovu. Ta na rozdíl třeba od psa nespočívá v každodenním venčení, ale zejména v důsledné výchově králíčka k hygieně a také k poslušnosti. Mnoho chovatelů Vám potvrdí, že vychovaný králíček je nesmírně milý a inteligentní společník, kterého je možno chovat v bytě "na volno". Známá je jejich schopnost učit se, takže z velké míry záleží jen na majiteli samotném, co se svým svěřencem dokáže. To platí však pouze do určité míry, protože každý králík je povahově trochu jiný, podobně jako třeba my, lidé. S králíčkem jsou možné i společné vycházky do přírody (na králičích kšírkách) nebo pravidelné umisťování králíčka v chráněném výběhu na zahradě s úkrytem před deštěm a přímým sluncem. Ale zpět k plemenu samotnému.

Současná situace v chovu Zakrslých teddy
V současné době není toto plemeno králíka oficiálně uznáno v žádné zemi. V Německu nebylo dosud oficiálně představeno na žádné výstavě ani pokud je nám známo se nepracuje na jeho dalším šlechtění. Chovatelé jsou v Německu sdruženi v klubu s názvem Teddy Kaninchen Club.

V České republice vznikla na podzim roku 2007 obdoba německého Teddy Kaninchen klubu s názvem Klub přátel Zakrslých teddy (KPZT), která sdružuje příznivce tohoto plemene a nabízí na svém webu (www.kpzt.webnode.cz) mnoho zajímavých sekcí věnovaných právě tomuto plemeni. KPZT rovněž vydává klubový Zpravodaj, který je k dispozici všem čtenářům na klubových webových stránkách, zabývá se propagací Zakrslých teddy na výstavách, v médiích a připravuje některé speciální projekty.

Jak jsme již zmiňovali, plemeno Zakrslý teddy, což je jeho oficiální český název, není dosud uznáno. Od konce roku 2007, současně se založením KPZT, vznikla snaha několika chovatelů o standardizaci plemene. Jistě se najdou i chovatelé, kteří práci na plemeni neodvádějí a preferují volné množení teddíků. Je pravdou, že i u krátkosrstých plemen králíků jsou kříženci nejrůznějších barev mezi veřejností velmi populární. Nicméně řízený chov může plemenu jedině prospět. Jsou stanoveny chovatelské cíle, kterými je vyšlechtění jednobarevného Zakrslého teddy v různých barevných varietách. Je vyhotoven Standard plemene za cenné pomoci posuzovatelů ČSCH, paní Lenky Kadeřábkové a pana Jindřicha Šípa, předsedy Klubu chovatelů zakrslých plemen králíků. Jejich pomoci a ochoty si velmi vážíme.

Zodpovědní chovatelé, kteří se daným Standardem plemene řídí zařazují do chovu pouze velmi kvalitní jedince a naopak vyřazují z dalšího chovu jedince, u kterých se objeví některé vady. Ty by se jinak přenášely na další potomstvo. Jedině tímto skutečně poctivým výběrem, selekcí, lze dosáhnout neustálého vylepšování plemene Zakrslý teddy v jednotlivých znacích a časem se dostat do bodu, kdy bude možné zahájit oficiálně novošlechtitelství pod záštitou Českého svazu chovatelů (ČSCH).
Bez této usilovné, dlouhodobé chovatelské práce by velmi brzy přestal být Zakrslý teddy tím roztomilým, zakrslým druhem králíka jak ho známe nyní. Vady (křivé zuby, dlouhé uši, vysoká hmotnost těla atd) by se začaly nekontrolovaně šířit, teddy by byl čím dál tím více neustálen ve vzhledu i velikosti a i pro veřejnost by ztratil své koulo, ještě dříve, než mohl být uznán jako samostatné plemeno králíka.
Iva Šmrhová, CHS z Drinopolu

Důležité odkazy:
Český svaz chovatelů - https://www.cschdz.cz/frame.html
Klub chovatelů zakrslých plemen králíků - https://zakrslykralik.unas.cz/
Klub přátel Zakrslých teddy -- www.kpzt.webnode.cz



 

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode