KLUB PŘÁTEL ZAKRSLÝCH TEDDY

Výběr chovného králíka plemene Zakrslý teddy NOVĚ PŘIDÁNO

08.09.2008 16:00

Možná si pomyslíte, že je zbytečné psát nějaké rady, kterými by se měl řídit ten, kdo si vybírá králíka, ale pokud k tomuto činu přistupujete skutečně zodpovědně, určitě je dobré se předem na tento krok připravit.

 

Většina lidí si vybírá králíčka jako domácího mazlíčka, miláčka, kterému bude věnována spousta pozorosti a lásky. A je to tak i správné. Na webech jednotlivých chovatelů je k vidění spousta krásných fotek teddy králíčků, a tak ani není divu, že je o ně i velký zájem. Z většiny teddíků se stanou vynikající společníci lidí. Je tomu tak proto, že Zakrslý teddy je společenským plemenem, a tak základním požadavkem na toto plemeno by měla být milá, klidná a přátelská povaha. Pro laika je až druhotnou věcí, zda jeho miláček odpovídá standardu plemene a rovněž otázka např. dokonalosti kresby pro laika vůbec není důležitá.

Co ale je i pro naprostého laika důležité, aby si pořídil zdravého společníka a naopak také to, aby mu dokázal svou správnou péčí zachovat zdraví, dopřát kvalitní život a i důstojné dožití. První moji radou je, dávejte si pozor na zdravotní stav mláděte, které si vybíráte, jeho sourozenců, matky, otce i dalších králíků u daného chovatele. Můžete navštívit i více chovatelů než se pro některého králíčka rozhodnete. To, že by si člověk měl králíčka vybírat u chovatele a ne ve Zverimexu považuji za základní předpoklad úspěšného výběru, navíc, Zakrslí teddy ve zverimexech dosud spíše nenajdete. Nemyslím tím, že by zverimexoví králíčci byli horší, ale jsou to kříženci a mnohdy překvapí tím, že to nejsou zakrslí králíci.

 

Otázkou druhou je, zda chovatel, od kterého jste se rozhodli vzít si mládě je seriózní a zabývá se chovem teddíků spíše než pro finanční profit pro radost z chovu a snahu o zlepšení kvality plemene. Zda zařazuje do chovu opravdu kvalitní zvířata a ta s nejrůznějšími vadami z chovu důsledně vyřazuje. Otázkou spíše etickou je, pokud se Vám líbí králíček určitého chovatele, ale víte, že se tento člověk zrovna eticky nechová, např. připouští do chovu samice příliš mladé(mladší než 6 měsíců), připouští je příliš často (více než 4x za rok) apod., zda si od něj mládě brát a tak jeho činnost vlastně podporovat.

 

Pokud si člověk vybírá králíka do chovu, je to věc opravdu poměrně složitá a i zkušení chovatelé Vám mohou potvrdit, že i oni sami s tím mívají problémy. U uznaných plemen králíků je totiž možné si kvalitní jedince pořídit na výstavách, kde vidíte hodnocení jedinců, vidíte posuzovatelem popsané vady (nebo odchylky od standardu) a celkový počet získaných bodů. U Zakrslých teddy je situace složitější.

Jedná se totiž v mnoha případech o výběr takříkajíc „na dálku“, kdy si dle fotografie vyberete svého vysněného králíka a pak si ho necháte dovést, např. z Německa, Holandska nebo „jen“ z druhého konce republiky.

Jakým překvapením pak je, když na Vás z krabice vykoukne úplně jiné zvíře, než jaké jste si představovali. Není výjimkou, že se ze zakoupené samice vyklube samec, že má delší uši než jste čekali, křivé zuby, klínek v duhovce oka atp. Jak ale tomuto předejít? Asi nejlepší je, když máte tu možnost si králíčka vybrat osobně, ale ani to není zárukou, že se Vám z 8 týdenního mláděte vyklube výstavní králíček. To, do jaké míry bude v dospělosti odpovídat standardu plemene, jakou bude mít stavbu těla, délku uší apod. je možné spolehlivě rozpoznat až u králíků starších 6ti měsíců. Jaká bude srst spolehlivě posoudíte až u jedinců ročních.

 

Pokud se rozhodnete, že si budete svého králíčka vybírat osobně, což velmi doporučuji, mám pro Vás následujících několik zásad. Samozřejmě nejsou úplně kompletní a jistě najdete i rady další.

 

Nenechte se unést tím, jak je malý králíček roztomilý. Podívejte se na celý vrh, jak je vyrovnaný, prohlédněte si v klidu každé mládě. Základem je plné zdraví odebíraného králíčka. Chovatel by neměl dát z ruky nemocné mládě s tím, že si je už nový majitel doléčí. Podívejte se na zbarvení, na kresbu. Podívejte se na délku uší, která se samozřejmě může změnit, ale těžko bude mládě s malinkýma ušima v dospělosti velmi ušaté (i zde ale platí, že výjimka potvrzuje pravidlo). Podívejte se na zoubky, neměl by být ani předkus ani klešťový skus. Samozřejmě se může stát, že se vada skusu vyvine v pozdějším věku (i v roce), ale většinou je již přítomná ve věku, kdy je mládě odebíráno budoucím majitelem. Zkontrolujte si barvu a čistotu očí (pozor na oční zákal, který může být dědičný, ale i získaný), přesvědčte se, zda nejsou v duhovce oka klínky. Zkontrolujte si hmotnost králíka, zda je jeho výživový stav přiměřený a zjistěte si, jakým krmivem chovatel krmí (zpočátku musíte krmit stejným druhem krmiva). Výživě věnujte do budoucna hodně velkou pozornost. Překrmováním dosáhnete jedině toho, že Vám králíček přeroste nebo bude obézní, což bude mít negativní vliv na jeho zdravotní stav – nadměrným přívodem krmiva mu tedy skutečně neprospějete. Je pro chovatele velká škoda vidět zakrslého králíka z jeho chovu spíše jako dvoukilového a těžšího obříka než jako zakrslého králíčka. Rovněž, pokud si berete mládě, které je zvyklé na granule určené speciálně pro zakrslé králíky (např. německé krmivo značky Ovator) a začnete ho krmit také sice granulemi, ale výkrmovými pro klasické králíky, nemůžete očekávat, že budete mít doma malého, dobře utvářeného drobečka. Na druhou stranu pozor na to, abyste králíka nepodrazili v růstu tím, že bude mít nedostatek záklakních živin. Někteří lidé z obavy, že jim jejich králík přeroste snižují nesmyslně krmné dávky, snižují pestrost stravy a pak jsou překvapeni tím, že králík v jejich péči neprosperuje, má např. zvýšený sklon k nemocím, má nevhodně vyvinutou kostru, dospívá pomaleji apod. Nezapomeňte si také pečlivě prohlédnout Rodokmen (výpis předků) králíčka, kterého si chcete zakoupit a zkontrolujte si, zda se Vám bude hodit k Vašim dalším chovaným zvířatům, zda nejsou např. příbuzní.

 

Na závěr bych si dovolila ještě malý komentář k inzerátům na Zakrslé teddy, kteří uvádějí, že mláďata ochotně pošlou kurýrem ČD po celé republice. Samozřejmě jako skoro všude záleží hlavně na lidech,které králíček během svého cestování potká, ale obecně lze říci, že dlouhý pobyt v krabici, nedostatek potravy a někdy i nevhodné zacházení způsobí zvířeti nadměrný stres. Navíc si můžete připočíst stres mláděte, které je např. zvyklé na pokojovou teplotu a cestuje v mrazech nebo naopak ve velikých vedrech. Z tohoto důvodu bych doporučovala pokud je to možné nevyužívat posílání zvířat kurýrem nebo alespoň vyvarovat se posílání velmi mladých zvířat a vždy vzít v potaz povětrnostní podmínky.

 

Poslední poznámky – přeléčení proti kokcidióze není zárukou zdraví zvířete, jak si mnozí začínající chovatelé myslí. Jsou zkušení chovatelé, kteří proti kokcidióze nepřeléčují, protože to nepovažují za správné vůči jejich zdraví.

Pokud si berete mládě starší 10 týdnů, mělo by být již očkované. V tom případě byste měli k mláděti dostat i očkovací průkaz.

Každý Zakrslý teddy by měl mít svůj výpis předků – Rodokmen, kde by měl být i kontakt na majitele, který by Vám měl být ochoten a schopen se vším důležitým v péči o králíčka poradit. Pokud se jedná o Vašeho prvního králíčka, měl by Vám chovatel při odběru poradit, jak se o králíčka správně starat.

 

Na závěr Vám přeji, abyste měli při výběru svého vysněného teddy králíčka šťastnou ruku a nebyli nikdy zklamáni.

 

Iva Šmrhová, CHS z Drinopolu

 

 

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode